26 NİSAN FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ

26 NİSAN FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ

1714136252-26-nisan-fikri-mulkiyet-gunu.jpeg

Bugün yine bir  26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü; ve bugünü  kutlamaktan yine  mutluluk duymaktayız. Bugün dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de çeşitli mecralarda çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Günün neden önemli bir gün olduğu hakkında bilgilenmek için şöyle bir tarihçesine bakmakta fayda var.

1999 yılında Ağustos ayında Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO)’nın yıllık genel kurulu öncesinde, Çin Halk Cumhuriyeti Fikri Mülkiyet Ofisi, WIPO Genel Müdürüne aşağıdaki yazılı teklifi gönderir.

 ________________________________________

Öneride; 21. yüzyılda fikri mülkiyetin sosyal ve ekonomik kalkınmayı destekleyen en önemli faktörlerden birisi olacağı, fikri hakların gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülkeler bakımından önemi gibi hususlardan bahsedilerek ve fikri haklar konusunda toplumun farkındalığının yükseltilmesi gerekliliğinin altı çizilerek, 26 Nisan gününün WIPO tarafından “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” olarak kabul edilmesi ve her yıl anılan tarihte kutlanması önerilmektedir.

 WIPO’nun resmi anlamda kuruluşunu simgeleyen Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünü Kuran Sözleşme’nin 26 Nisan 1970 tarihinde yürürlüğe girmesi nedeni ile bu tarih  yani 26 Nisan tarihi seçilmiştir.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin önerisi 1999 yılı WIPO Genel Kurulunun gündemine alınır ve teklif kabul edilir.

2000 yılından itibaren de 26 Nisan günü tüm dünyada Dünya Fikri Mülkiyet Günü olarak kutlanmaya başlanır.

Dünya Fikri Mülkiyet Günü 2001 yılından itibaren her yıl farklı bir temayla utlanmaktadır.

Bu yılın teması: “Fikri Mülkiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Ortak Geleceğimizi İnovasyon ve Yaratıcılıkla İnşa Etmek (IP and the SDGs: Building our common future with innovation and creativity)”

Dünya Fikri Mülkiyet Günümüz kutlu olsun!

Ayfer BERKKAM

Diğer Başlıklarımız